Google
 

torsdag 13 mars 2008

Vitkål

Vitkål är en väldigt mycket mer användbar grönsak än vad vi tänker på. Man kan göra kålpudding, kåldolmar och pizzasallad, men också mycket annat. Här kommer en enkel variant god till t ex piroger eller annan lite tyngre mat. Vitkål tillför ju mycket fibrer.

En röd chili, urkärnad och finstrimlad
Två krossade vitlöksklyftor
2 tsk smör
1/4 vitkålshuvud
1 dl vatten
1 msk äppelcidervinäger
1 kryddmått cayennpeppar
ev salt

Finstrimla ett kvarts vitkålshuvud. Går lätt med osthyveln...
Smält ett par tsk smör i en stekpanna med höga kanter och lägg ner chilin . Låt puttra tills smöret fått en aning färg och chilin krymper. Lägg i vitkålen och vitlöken. Håll nu låg temperatur och rör om hela tiden tills allt är genomvarmt. Häll i vattnet, täck med folie eller lock och låt koka 3-4 minuter. Häll av vätskan, sätt pannan på spisen igen och låt koka tills det inte längre finns någon vätska i botten. Häll upp i en skål, häll över vinägern, krydda med cayennpeppar och lite salt om det behövs.

Inga kommentarer: