Google
 

torsdag 13 mars 2008

Burgundisk köttgryta















BURGUNDISK KÖTTGRYTA 4-6 port


1,2 kg benfria grytbitar av nöt
1 msk olja+ 1 msk smör
2 msk vetemjöl
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
2 lagerblad
2 msk tomatpuré
3,5 dl enkelt rödvin, el motsvarande mängd rött matlagningvin
5-6 dl vatten
1 tärning mörk oxbuljong
140 g strimlad bacon
200 g färska champinjoner
500 g små gula lökar
Hackad persilja

Bryn grytbitarna i olja o smör i en stekpanna. Lägg över köttet i en traktörpanna vartefter de blir brynta, inte gjutjärnsgryta, eftersom vinsåsen får ful färg där. Strö mjöl över köttet, tillsätt salt, peppar, lagerblad och tomatpuré. Rör om väl.
tillsätt vin, vatten och buljongtärning. Rör om. Koka upp och låt köttet sjuda under lock på svag värme 1-1,5 tim, eller tills köttet börjar bli mört.
Fräs baconbitarna i stekpanna på medelvärme tills fettet smält ut och bitarna fått fin färg. Ta upp baconet . Ansa champinjonerna och skala lökarna. Bryn halva champinjoner, och lökklyftor i baconfettet. Lägg bacon, lök o champinjoner i köttgrytan och låt dem sjuda med 20 minuter. Smaka av med salt, och strö över persilja i serveringsögonblicket.


Detta recept hittade jag på Ica kurirens hemsida.
Det blev snabbt en favorit i familjen, och vi har lagat den flera gånger. Receptet jag skrivit här är inte identiskt med det som icakuriren hade, utan det är lite ändrat för att passa våran familjs tycke och smak.


Inga kommentarer: