Ett långkok men värt besväret....
Ingredienser:
En fin kyckling styckad i förslagsvis 9 bitar.
Olivolja
2 dl torrt vitt vin
En burk krossade tomater
En tärning kycklingbuljong
4 dl vatten, eller så att det täcker kycklingen
Salt och peppar
Sju fina små lökar eller två stora
Tre mellanstora morötter
Två syrliga äpplen
Tre gröna paprikor
Ev vitlök
Ev lite socker
Att servera till... kokt ris, gärna en lite kraftigare sort. Eller fullkorn om du är mån om fibrerna.
Kokt majs om du inte är rädd för kalorier, kokt blomkål om du vill vara försiktig.
Knäckebröd för fibrer och tuggmotstånd
Börja med att skölja och torka kycklingbitarna. Glöm inte att tvätta händerna noga sen.
Hetta upp olivoljan i en gryta med höga kanter. Ta så mycket som ditt samvete tillåter. Oljan medverkar till att göra kycklingen mör och fin, men man vill ju tänka på kalorierna också... Väl instekt gjutjärn är fantastiskt. Krydda på kycklingbitarna med salt och peppar och lägg ner dom en och en i oljan. Låt dom bryna så dom får fin färg.
När all kyckling fått färg häller du på vinet och låter det koka in lite. Det kommer att fräsa rejält, lägg på locket om du är rädd om köket.
Häll på en burk krossade tomater och så mycket vatten att det nätt och jämt täcker.
Låt koka på låg värme under lock i ca 45 minuter, rör om ibland.
Under tiden skalar du löken och skär den i klyftor, skalar och hackar äpplena i småbitar (dom ska kunna koka sönder) skala och slanta morötterna, kärna ur paprikan och skär den i stora bitar.
Efter 45 minuter bör grytan ha kokat ihop ganska bra. Smaka av, om den är syrlig tillsätter du lite socker eller gärna lite chutney. Men inte för mycket, morötter och äpplen ger syra.
Tillsätt löken, äpplena och morötterna och lägg på locket. Låt koka ca 15 minuter, rör om då och då.
Tillsätt paprikan och låt koka 10 minuter till. Nu bör du ha en riktigt krämig gryta.
Smaka av om det behövs mer salt och peppar.
Variationer
Behöver du mer energi; strö över finhackad hårdstekt bacon eller rostade pinjenötter
Vill du ha rikare tomatsmak; finhacka soltorkade tomater och strö över när du lägger i paprikan
Vill du ha mer sting/höja din förbränning: tillsätt chili i någon form, gärna när du steker kycklingen för optimal smak
Tycker du om örtkryddor; låt en kvist rosmarin och lite timjan koka med
Smakling måltid!
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar